Sirapslimpa

Inte alls dumt bröd! Tog rätt lång tid från start till mål, men gott var det!

50 gram jäst
4 dl ljummet vatten
0,5 dl olja
1 msk stött fänkål
1,5 tsk salt
1 dl ljus sirap
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja, kryddor och sirap. Arbeta i 2 dl rågsikt i taget (vet inte riktigt varför, men så sa receptet?), och till slut 8 dl vetemjöl. Låt degen arbetas i ca 15 minuter. Låt sen jäsa med plastfolie på i  ca 60 minuter. Knåda degen ordentligt och forma två bröd på plåt med bakplåtspapper, jäs ytterligare 40 minuter under bakduk.
Grädda bröden i några minuter i 250 grader, sänk sen till 175 grader och spruta in lite vatten i ugnen med en blomspruta. Grädda ytterligare 45 minuter.
Enligt receptet skulle man pensla brödet med 1 tsk sirap blandat med 0,5 dl vatten när brödet nästan var klart, men då var vi mitt i middagsförberedelser så det blev inget med det.. Men brödet blev gott ändå!

dsc_1584

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.